Dokter Thanya in Beauty Plus Magazine
Ze was op jonge leeftijd al één van de beste chirurgen in Nederland maar haalde geen voldoening uit haar vak. Dr. Thanya Tha-In verruilde de vaatchirurgie voor de cosmetische sector en opende haar eigen kliniek Skin+Surgery. Wie alleen voor een prikje Botox langs wil komen, is welkom maar Thanya en haar team van cosmetisch artsen, huidtherapeuten, coaches en yoga-instructeurs bieden meer: “Achter elke vraag zit een verhaal. Het is niet mijn vak om zo maar een rimpel weg te spuiten. Het begint met goed luisteren en veel aandacht hebben voor zowel de beweegredenen als de verwachtingen.” Tegenwoordig haalt Thanya iedere dag voldoening uit haar vak. “In de afgelopen vijf jaren heb ik de kliniek precies zo neergezet zoals ik het belangrijk vind. Dit is Thanya en dit is wat ik wil doen.”
Zen. Dat is het eerste dat in je opkomt als je het grote witte pand van Skin+Surgery in Bergschenhoek binnenkomt. De kaarsen branden. De grote bank nodigt uit tot een rustmoment. Op de grote tafel liggen tijdschriften. De ruime ramen geven een heerlijke lichtinval. Op het scherm wuiven bloemen en op de achtergrond klinkt een ontspannen muziekje. Achterin staan grote spiegels waarin je jezelf van top tot teen zou kunnen bekijken maar dat is iets wat je ook over zou kunnen laten aan het geoefende oog van dr. Thanya Tha-In. Wie de recencies op kliniekervaringen.nl leest, kan er niet omheen: Deze arts neemt de tijd voor je, luistert naar je verhaal en bekijkt je met de blik van een vrouw en een ervaren arts om je vervolgens zo goed mogelijk te helpen bij het verwezenlijken van je wens.
Van chirurg naar cosmetisch arts, hoe is dat gebeurd?
“Mijn belangstelling voor de cosmetische geneeskunde is er altijd geweest. Ik hou gewoon van mooie dingen en wilde iets met mijn handen gaan doen. Daarom koos ik eerst voor de chirurgie. Vaatchirurgie, want ik wilde de moeilijkste vorm van chirurgie beheersen. Als je dat kunt, kun je alles opereren. Als chirurg heb je maar heel weinig contact met mensen. Het is hooguit langskomen voor een kort verhaaltje, zoals ‘u heeft een blindedarmontsteking en ik ga u opereren. Hier maak ik een sneetje en morgen mag u weer naar huis.’ Dat is geen menselijk contact voor mij. Ik wilde een cosmetische kliniek opzetten waarin wel veel aandacht was voor de mensen. Dat leverde veel verbaasde reacties op van collega’s. Hoezo ga je een cosmetische kliniek openen? Jij kunt toch opereren? Heb je een burn out? Is het te veel voor je? Er werd eigenlijk een beetje op neergekeken. Iedereen vond het zonde. Zonde, hoezo? Ik moest mezelf steeds uitleggen. Dat hoef ik nu gelukkig niet meer te doen. Dit is wie ik ben, dit is wat ik doe en dit is ook hoe ik het wil doen.” “Het leuke is, is dat ik nu twee medische specialismen als titel heb. Ik ben chirurg en cosmetisch arts KNMG. Dit is uniek in Nederland en ik ben er bijzonder trots op.”
Wat maakt jouw aanpak zo anders?
“Ik wilde aandacht voor het persoonlijke verhaal achter de vraag van een cliënt. Dat ging heel natuurlijk omdat ik zelf ook heel erg beïnvloed wordt door hoe ik me voel. Als ik niet lekker in mijn vel zit, zie ik ineens alleen maar rimpels bij mezelf en dan wil ik ook van alles laten doen. Ik doe dit werk nu tien jaar waarbij ik mensen adviseer en behandel maar soms ook besluit om iemand niet te behandelen. Omdat ik blokkades voel waarbij ik merk dat er eerst innerlijk werk nodig is voor we iets veranderen aan de buitenkant. Een mooi voorbeeld is een vrouw van veertig die een rimpel weg wilde laten spuiten op haar wang. Ik kijk naar het totaalplaatje, de symmetrie, de verslapping maar zij was alleen gericht op die ene rimpel. Het was de rimpel die ze door haar echtscheiding had gekregen en ze noemde hem dan ook haar scheidingsrimpel. Dat bevestigde mij in mijn gevoel dat er achter elke vraag een verhaal zit. En dat er ook aandacht moet zijn voor dat verhaal om echt goed te kunnen helpen. Ik wilde daar meer begeleiding in kunnen bieden en daarom hebben we sinds kort Soul+Surgery opgezet. Dat is een samenwerking met psychologen en coaches die ondersteuning kunnen geven als dat nodig is.”
Je komt voor je gezicht maar je gaat iets doen met je geest?
“Dat kan, maar het kan ook beide. Wat ik merk is dat de stap om iets met jezelf te gaan doen, ook iets met je psyche doet. Al is het alleen maar Botox te laten spuiten. Sommigen menen rond hun twintigste dat ze dat nooit zullen gaan doen, gaan er rond hun dertigste toch over nadenken en als vriendinnen het ook gaan doen, willen ze er toch meer van weten. Daar is ook goede begeleiding bij nodig. Mensen willen ook heel graag van me weten: heb ik het nodig of niet? Het is zo belangrijk om daar goed advies in te geven. We behandelen hier eigenlijk weinig mensen onder de dertig. Ze komen langs, ik heb er een leuk gesprek mee maar verder meestal niets. Zij hebben nog niets nodig. Waar het mij om gaat, is dat ik weet wat de verwachtingen van cliënten zijn. Wat ze willen bereiken met de behandeling. En vooral dat ze het voor zichzelf doen. Er zijn sterke emoties betrokken bij alle zaken die met het uiterlijk te maken hebben. Goed in je vel zitten is zo belangrijk. Als mensen het voor zichzelf doen en ze krijgen met de juiste behandeling ook een stukje van zichzelf weer terug, is dat een enorme empowerment. Je maakt iemand mooier, blijer en sterker.”
Wat verandert er in het gezicht bij het ouder worden?
“Botresorptie, ofwel je schedel krimpt waardoor je huid losser komt te zitten. De conditie van je huid verandert. De huid wordt slapper en minder elastisch. Je verlies vet en volume en krijgt meer verslappingen en schaduw. Dat geeft vaak een wat vermoeidere aanblik. Je lippen worden smaller. De afstand van je bovenlip tot je neus wordt langer. Er verandert heel veel aan je gezicht. Als je dat subtiel en met kleine beetjes opvangt, heb je een heel mooi en natuurlijk resultaat. Maar als je dat maar blijft oplossen door flink veel volume in wangen te spuiten, zoals een tijdje de trend was, dan hebben we straks allemaal van die opgeblazen wangen.”
Die wangen… hoe kan het zijn dat grote artiesten zoals Madonna of Famke Janssen zo doorgeschoten zijn naar een onnatuurlijk resultaat? Is Europa een voorloper op het gebied van een subtiele aanpak?
“Zeker, maar wat ook meespeelt is dat de cosmetische geneeskunde een jong vak is en de artsen zich ook ontwikkelen in hun vak. Madonna is nu zestig en zij is waarschijnlijk rond haar dertigste begonnen. Tot een jaar of vijf geleden was het normaal om heel veel volume te spuiten. Hoe meer, hoe beter. Dat kun je niet blijven doen want op een gegeven moment verlies je de proporties in je gezicht. Doodzonde, want mooie dingen moet je niet minder mooi maken. Het is belangrijk om gracieus ouder te mogen worden en bij te veel botox en fillers is dat niet het geval. Dan moet er een ander plan van aanpak komen. Dat is ook wat ik hier doe. Mensen komen voor bepaalde behandelingen en soms krijgen ze dan een heel ander voorstel te horen. Ik leg uit wat er gebeurt in het gezicht en wat de mogelijkheden zijn. Dan maak ik een plannetje voor ze en dan is het aan de cliënt of ze dit wil of niet. Ik ben voorstander dat je ruim de tijd neemt om na te denken want het is tenslotte wel je gezicht. Als je daar iets niet aan zint, doet dat heel veel met je. Als je een behandeling doet, dan moet je volledig op de hoogte zijn en daar achter staan.”
Waar kijk jij het eerste naar?
“Ik vind symmetrie interessant en ik kijk naar licht en schaduw in iemands gezicht. Een standaard gezicht is niet mooi. Een volledig symmetrisch gezicht ook niet. Een lichte asymmetrie wekt interesse en een te hoge leidt weer af. Ik heb overigens echt een wenkbrauwen-tic. Dat is het allereerste waar ik naar kijk. Naar de ogen en de wenkbrauwen. Je kunt standaard botox prikken en dan is dat gebied gewoon glad. Maar je kunt ook kijken naar hoe iemands wenkbrauwen staan en daar rekening mee houden. Die wenkbrauwen zijn zo bepalend en de lijst van je ogen. De ogen spreken het meest over hoe je je voelt. Wenkbrauwen, ogen, daarna jukbeenderen. Lippen, daar kijk ik eigenlijk pas als laatste naar.”
Als vrouwen in de menopauze komen, gaan de veranderingen vaak razendsnel. Hoe ondersteun je dat proces?
“Als je oestrogeenspiegel daalt, verandert er heel veel. Je gemoedstoestand, hoe je je voelt, maar ook je botten en je huid. Voor een deel kun je dat ondervangen met goede voeding, sporten, hormoonsupplementen en je huid goed in conditie houden met hydratatie. Met hyaluronzuur, bijvoorbeeld, dat is heel belangrijk. En daarnaast anti-oxidanten, skinboosters en, afhankelijk van je gezicht, fillers. Wanneer er veel verzakking van de huid is, kun je kiezen voor een chirurgische ingreep maar in sommige gevallen is een draadjeslift voldoende om de kaaklijn te verstrakken en de huid aan te sporen om meer collageen aan te maken. Deze draadlift was een tijdje uit de gratie omdat artsen deze plaatsten zonder dat ze hier specifieke training voor hadden gevolgd. Dan kun je ontstekingen krijgen. Of je ziet er niets van omdat er te weinig draden zijn gebruikt, dat kan ook. Ik doe deze behandeling al vijf jaar en kan er heel precies mee shapen. Het is een tussenoplossing, wanneer je nog geen invasieve ingreep wilt zoals een facelift maar je huid wel al wat slapper is. Voorwaarde is wel dat je huid nog in staat is om collageen aan te maken. Een draadjeslift geeft definitie en versteviging. Een andere behandeling die in deze doelgroep veel resultaat kan geven is een ooglidcorrectie. Bij mannen overigens ook; als zij voor een dergelijke behandeling komen, is het meestal veel harder nodig. Tegen de tijd dat zij om hulp vragen, hangen de oogleden meestal al ver over hun ogen. Wat ik bij vrouwen in deze fase adviseer, is uiteraard heel persoonlijk. Zowel de behandelingen als de levensstijl die daarbij past. Want je kunt natuurlijk ongezond eten of roken maar dat heeft een negatieve invloed. Door goed voor jezelf te zorgen, wordt het resultaat ook mooier. Ik kan niet tegen iedereen zeggen ‘je moet groentesapjes drinken of vegan gaan eten’ want dat is een keuze die iedereen zelf moet maken. Toen ik in het ziekenhuis werkte, at ik heel ongezond. Er was simpelweg geen tijd voor. Snel een bord pasta als je thuis kwam, of een broodje tussendoor. Snelle koolhydraten en daarna weer een dip. Nu ik meer tijd heb om me in voeding te verdiepen en anders te eten, voel ik mij fitter en beter. Het is echt een levensstijl. En ja, natuurlijk, we hebben in de basis een botox-kliniek, maar we zijn veel breder dan dat. Daarom hebben we Soul+Surgery opgezet.”
De toevoeging van Soul Surgery is heel uniek. Wat gaan jullie aanbieden?
“We breiden ons team uit met coaches en therapeuten. Maar ook met ademtherapie en yoga. Wie mee wil doen, kan zich daarvoor inschrijven. We werken in kleine groepjes. Waar het om gaat, is dat we aandacht hebben voor zowel de buiten- als de binnenkant. Wie je bent als persoon en wat je verhaal is, dat mag ook een plekje hebben. Binnenkort hebben bijvoorbeeld een Selflove workshop. Hier leer je bijvoorbeeld hoe je meer van je zelf kunt houden en hoe je jezelf kunt vergeven.
Het is voor mij een tweede natuur geworden om ook goed voor mijn binnenkant te zorgen en dat is precies de aanvulling die ik hier in de kliniek wil geven.”
Hoe creëer jij je geluksgevoel?
“Mijn vriend Dennis en ik wonen in Kijkduin, vlakbij het strand. We hebben een hond en daar lopen we heel vaak mee door de duinen. Lekker dicht bij de natuur, de zeewind, het strand, daar word ik heel gelukkig van. Ik hou van de natuur. Ik ben in Chiang Rai geboren en ben opgegroeid tussen de rijstvelden. Mijn moeder is hertrouwd waardoor mijn zusje en ik naar Nederland zijn verhuisd. Ik was toen tien. Als ik in Thailand was gebleven was ik waarschijnlijk niet de dokter geworden die ik nu ben. Daar ben ik heel dankbaar voor. Emotioneel gezien heeft de verhuizing veel gedaan. Je wordt toch ontworteld, ineens in Nederland neergezet. Ik merkte dat ik heel perfectionisch was in alles wat ik deed maar toch die voldoening miste. Ik miste altijd íets. Ook al was ik de beste van de klas, of opleidingsjaar, of deed ik de lastigste operaties, de voldoening bleef uit. Ik heb me lang afgevraagd waar dat door kwam maar het heeft natuurlijk met vroeger te maken, die ontworteling. Nu ik veertig ben, voel ik dat ik echt aan het aarden ben. Niet zozeer in Nederland maar meer in wie ik ben. En in de kliniek die ik heb neergezet. Omdat deze alles is waar ik als persoon voor sta. Net als het team dat hier werkt. Uiteindelijk draait het in het leven allemaal om liefde en verbondenheid. Als je je geliefd voelt, als je voelt dat je ergens bij hoort, dan geeft je dat een prettig gevoel. En zo ga ik met het leven om, met mijn vrienden, collega’s en alle mensen om me heen.”
Wat doe je als een cliënt niet wil praten maar alleen behandeld wil worden?
“Als je oprechte belangstelling hebt voor iemands verhaal, gaat zo’n gesprek heel natuurlijk. Er is geen trucje en er moet niets. Laatst kwam hier een mevrouw voor een volledige facelift. Eigenlijk wilde ze bijna alles laten doen wat ik maar op mijn lijst heb staan. Dan wil ik weten wat de reden van zo’n veelomvattende vraag is en zeg: ‘dat kan, ik ben de chirurg en ik kan dit uitvoeren maar ik wil u eerst leren kennen. Wat de reden is dat u dit wilt laten doen en wat u er van verwacht. Want ik weet uit ervaring dat het belangrijk is dat we dat helder hebben zodat u straks tevreden bent met het resultaat.’ Ze vertelde dat haar man net overleden was en ze midden in een rouwproces zat waardoor ze dacht ‘en nú ga ik dit allemaal doen’. Het leek mij niet het juiste tijdstip en vroeg haar om wat meer tijd en de mogelijkheid om er daarna nog een keer over te praten. Na twee maanden vertelde ze dat ze blij was dat ze het niet op dat moment had laten doen. Het gaat om de timing, je mindset en als jij komt met het gevoel dat je er echt klaar voor bent, dan is dat mooi. Maar als je het doet om iets te vergeten of jezelf te verdoven, dan is dat geen goede reden.”
Vroeger had je geen voldoening in je werk? Krijg je er nu energie van?
“Ik heb heel veel voldoening. Dit is wat ik echt wil doen. Qua energie, dat is wisselend. Het ligt er maar aan wie ik die dag gezien heb en hoe die gesprekken zijn gegaan. Mijn perfectionisme is nog steeds een valkuil. Ik kan er enorm mee zitten als iemand niet 100% tevreden is. Maar, end of the day, ik ben blij met mijn keuze en blij met mezelf als persoon. Ik wil mezelf altijd blijven ontwikkelen. Je hebt maar één leven en je moet daar een mooie balans in zien te vinden. Die heb ik ook niet altijd, ik ben altijd zoekende. Ik denk dat iedereen dat is.”
Dr. Thanya Tha-In en haar team werken in vestigingen in Den Haag en Bergschenhoek. Meer informatie: skin-surgery.nl