DE KRACHT VAN PEELINGS
Als huidtherapeut krijg ik vaak de vraag: Wat kan ik doen om mijn huid te verbeteren, om mijn huid een boost te geven? Ik wil graag net dat beetje meer voor mijn huid doen dan een standaard gezichtsbehandeling. Mijn antwoord is dan altijd: een chemische peeling!
De opperhuid (buitenste laag van de huid) heeft als bijzonde eigenschap gemiddeld eens in de 20 dagen te vernieuwen. De huidcellen migreren van binnenuit naar het huidoppervlak en liggen daar dakpansgewijs op elkaar. Op deze manier vormen zij de huidbarrière die ons beschermt tegen vochtverlies en schadelijke invloeden van buitenaf, zoals onder andere uv-straling en ziekteverwekkers. Helaas, naar mate we ouder worden vertraagd dit proces en kan het soms wel langer dan 70 dagen duren voordat de huid vernieuwd is. Dit heeft als gevolg dat de opperhuid dikker wordt, de huidbarrière juist vermindert, en de huidconditie achteruit gaat. Dit heeft als gevolg dat de mooie glans van een huid verdwijnt en er dof uit gaat zien.
Help! Wat kan hier aan gedaan worden?
Er zijn veel verschillende behandelingen gericht op huidverbetering. Maar, een behandeling die echt gericht is op het verwijderen van de oude, dode huidcellen is een chemische peeling! De chemische peeling wordt aangebracht en gaat een reactie aan met de huid. Hierdoor wordt het afschilferingsproces van de huid gestimuleerd en ontstaat er ruimte voor nieuwe, jonge huidcellen. De huid zal weer gaan stralen. Daarbij kan er, afhankelijk van de werkzame stof, specifiek gewerkt worden aan huidproblemen zoals huidveroudering, onzuiverheden, acne, acnelittekens en pigmentvlekken.
Welke peeling is voor mij geschikt?
Er zijn veel verschillende soorten peelings en er kunnen meerdere peelings goed zijn voor één huid. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt in zeer oppervlakkige tot diepe peelings. Hiermee wordt bedoeld tot hoe diep de peeling doordringt in de huid. Zeer oppervlakkige peelings zijn een populair onderdeel van veel behandelingen. Het voordeel hiervan is dat er geen hersteltijd nodig is, maar de huid wel een boost krijgt! Na zo’n peeling zullen bijvoorbeeld de werkzame stoffen van een masker nog beter opgenomen worden of zal een crème nog beter intrekken. Het voordeel is ook dat er nauwelijks tot geen hersteltijd nodig is, maar de huid wel een boost krijgt. Ideaal als behandeling voor een feestje of om de huid eens extra te verwennen. Oppervlakkige peelings dringen net iets dieper door in de huid en zijn vaak een opzichzelfstaande behandeling. Doordat deze behandeling net iets intensiever is, kunnen ook oppervlakkige huidproblemen aangepakt worden zoals een vale, doffe huid en kleine onzuiverheden. De hersteltijd is minimaal, maar het kan zijn dat de huid na de behandeling zichtbaar herstelt met kleine velletjes. Het voordeel is dat deze peelings op regelmatige basis ingezet mogen worden, zodat de huidconditie blijft verbeteren. Middeldiepe en diepe peelings zijn intensieve behandelingen die vaak in kuurverband gedaan en ingezet worden om huidproblemen aan te pakken. Denk hierbij aan huidveroudering, acne, acnelittekens en pigmentvlekken. Wel vragen deze behandelingen meer voorbereidingstijd en een hersteltijd met schilfering van de huid.
Ook kan er onderscheid gemaakt worden in het soort peeling, gekeken naar de ingrediënten. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende fruitzuren, maar ook retinoïden (op basis van vitamine A) en de TCA peeling. Benieuwd naar het technische verhaal achter chemische peelings, de werking per soort? Lees dan hier mijn andere blog.
Lianne van Diggelen is werkzaam in Den Haag en Bergschenhoek als Huidtherapeut bij Skin+Surgery Clinics