7 dingen die je moet weten als je een ooglidcorrectie overweegt
Hangende oogleden, wallen en donkere kringen onder je ogen zijn allemaal onderdeel van het verouderingsproces en moeilijk om op langere termijn helemaal te voorkomen. Desalniettemin biedt een ooglidcorrectie vandaag de dag goed uitkomst voor veel uiteenlopende klachten. Met een ooglidcorrectie wordt overtollige huid, verslapte spier en uitpuilend vet verwijderd, waardoor je weer een frisse, uitgeruste blik terugkrijgt.
Ondanks dat het een relatief veilige, populaire ingreep is, zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. We hebben de belangrijkste punten over de ingreep en het herstel voor je verzameld.
1. Neem de tijd om de juiste arts te vinden
Zoals bij iedere cosmetische behandeling, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een gecertificeerde, ervaren chirurg of cosmetisch arts met ruime ervaring in het uitvoeren van ooglidcorrecties. Doe onderzoek online, lees reviews en plan altijd een vrijblijvend adviesgesprek. De ervaring leert verder dat, hoe meer iemand zich heeft ingelezen in de ingreep, hoe blijer ze vaak zijn met het resultaat. Praat met de behandelend arts, stel vragen en bekijk foto’s van eerder behaalde resultaten. Je onderbuikgevoel is een goede raadgever, vertrouw er op!
2. Verdiep je in de ingreep
Naast het vinden van een arts met veel ervaring in het uitvoeren van ooglidcorrectie, is het ook belangrijk om je te verdiepen in de ingreep. Waar stoor je je precies aan? Wil je een boven- of een onderooglidcorrectie? Is een ooglidcorrectie de juiste behandeling voor jou? Ga ik naar een kliniek waarbij alleen huid wordt verwijderd, of heb ik ook spier- en vetverwijdering boven de ogen nodig? Stel specifieke vragen over jouw ogen en wat er mogelijk is. Bekijk recente voor- en na foto’s zodat je een goed beeld krijgt over de capaciteiten van de arts. Laat je eigen verwachtingen goed managen en bijstellen waar nodig door de behandelend arts.
3. Wees voorbereid op de kosten
We kunnen het blijven herhalen: cosmetische chirurgie is niet de plek om zuinig te zijn. Dus, zie je een hele goeie deal voorbij komen of wordt de ingreep met veel korting aangeboden? Weet dat dit dan vaak ten koste gaat van de kwaliteit van de behandelaar of de ingreep zelf. De exacte kosten zijn afhankelijk van de ingreep. Een bovenooglidcorrectie is vaak goedkoper dan een onderooglidcorrectie, omdat deze een stuk gecompliceerde is. Dit geldt ook voor een Aziatische ooglidcorrectie, waarbij er een plooi wordt gecreëerd in het ooglid dat van nature geen plooi heeft. Doorgaans geldt, hoe complexer de ingreep, hoe meer specialisme er nodig is vanuit de behandelend arts. Dit zie je terug in de kosten.
4. Het is normaal om zenuwachtig te zijn.
Een ooglidcorrectie is een populaire en dankbare ingreep die veel mensen blij maakt. We durven dus ook met zekerheid te zeggen dat de kans groot is dat je blij en tevreden bent met het resultaat. Dat betekent echter niet dat je niet zenuwachtig kunt zijn voor de ingreep. Door goed met de arts te overleggen, vragen te blijven stellen en jezelf goed in te lezen, zorg je voor een goede voorbereiding op de ingreep. Hoe beter voorbereid je bent, hoe rustiger je doorgaans de ingreep in gaat. Lukt het niet om rustig te worden? Overleg met je arts of een kalmerend middel voor de ingreep mogelijk is.
5. Herstellen van een ooglidcorrectie is een proces
Het is logisch dat je veel bezig bent met het resultaat na de operatie, maar geduld is een schone zaak. Tijdens het herstel zullen zwelling en blauw plekken de uiteindelijke resultaten verbergen. Je ogen kunnen asymmetrisch en moeilijk te sluiten zijn. Dit is normaal en trekt echt allemaal bij.
Het is belangrijk om goed te koelen om zwelling zo veel mogelijk tegen te gaan. De huid van het ooglid is dun en geneest doorgaans goed en snel. Pleisters blijven een paar dagen zitten en de hechtingen worden met één week verwijderd. De zwelling kan nog een aantal weken aanhouden, maar is doorgaans niet opvallen voor de buitenwereld. Na één week kun je je dagelijkse activiteiten weer oppakken en na twee weken ben je doorgaans weer goed toonbaar.
Het herstel gaat de maanden daaropvolgend door: de ogen voelen minder stijfjes aan, het litteken wordt soepeler en vervaagt. Wees de eerste 3 tot 6 maanden na de ingreep voorzichtig met de zon en Uv-straling om littekenverkleuring te voorkomen.
6. Overige tips voor een goed herstel
Geef je ogen in ieder geval twee weken om volledig te herstellen. Na twee weken is de wond doorgaans genezen en kun je weer make-up dragen. Om zwelling te verminderen, helpt het over het algemeen om de oogleden zo min mogelijk aan te raken. Vermijd daarom het gebruik van contactlezen ook gedurende de eerste periode.
Zorg er verder voor dat je de ogen beschermt tegen wind, zon en andere elementen, aangezien deze ook van invloed kunnen zijn op het herstel. Draag bijvoorbeeld een zonnebril als je buiten bent om je ogen te beschermen. Meteen ook een mooie manier om de blauw plekken de eerste weken te verbergen.
Je kunt wat last krijgen van roodheid en droge ogen na een ooglidcorrectie. Indien nodig kan je arts oogdruppels voorschrijven. Als je al last hebt van droge ogen, is het goed dit voorafgaand aan de ingreep al aan te geven bij je behandelend arts.
7. Pak je rust, fysiek én emotioneel
In andere worden: heb geduld, probeer het los te laten en laat het herstelproces zijn gang gaan. Neem wat tijd vrij van werk, zodat je een paar dagen de tijd hebt om in alle rust te herstellen. Gun jezelf de ruimte om de nazorg goed na te leven en niet teveel in te spannen. Uiteindelijk gaat dat alleen maar bijdragen aan de beste resultaten na jouw ooglidcorrectie.