Corona vaccinaties en fillers

Er is de laatste tijd veel aandacht in de media geweest omtrent Corona vaccinaties in combinatie met fillers. We geven je graag meer informatie over waar je rekening mee moet houden en het beleid binnen Skin + Surgery.

 

Onlangs is gemeld dat een klein aantal patiënten met fillers bijwerkingen heeft gehad op een COVID-19-vaccin. Er was bij deze gevallen sprake van lokale zwelling van het gezicht of de lippen, in de dagen na een vaccinatie met Moderna of Pfeizer. In alle gevallen verdween deze zwelling na kort gebruik van steroïden en/of antihistaminica (anti-allergie medicatie).

 

De gemelde incidenten zijn zeer zeldzaam en deze reacties waren mild en snel verholpen met medicatie. Geen van de gevallen vereiste een ziekenhuisopname en er waren geen complicaties op de lange termijn.

 

Over het algemeen kunnen bij vaccinaties zwellingen optreden als bijwerking. Dit is heel zeldzaam. Het immuunsysteem wordt door de vaccinatie geactiveerd en kan daardoor ook reageren op lichaamsvreemde stoffen zoals in deze gevallen de filler. De Food and Drug Administration (FDA), de autoriteit in Amerika, en de fabrikanten van de goedgekeurde COVID-19-vaccins blijven controleren op andere soortgelijke reacties.

 

We willen benadrukken dat eerder gebruik van fillers geen reden is om je niet te laten vaccineren. De risico’s van een COVID-19 besmetting zijn veel groter dan de risico’s van een reactie op een vaccin omdat je in het verleden een fillerbehandeling hebt gehad. Dit advies baseren we op het feit dat het ging om een heel klein aantal gemelde patiënten waarbij sprake was van een bijwerkingen, de minimale ernst van de reactie en de minimale behandeling die nodig was om de reactie te verhelpen.

 

Wel adviseren we vanuit Skin + Surgery om twee weken voor en twee weken na je Moderna of Pfizer vaccinatie, geen filler behandeling te ondergaan. Een reactie, hoe zeldzaam en minimaal wellicht ook, kan hoe dan ook vervelend zijn. Door een periode van twee weken (14 dagen) in acht te houden zit je relatief gezien erg veilig.

 

Mocht je nog vragen hebben dan zijn we uiteraard bereikbaar op 070 200 20 70 en via info@skin-surgery.nl

 

Bron: “Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee Meeting; FDA Briefing Document for Moderna COVID-19 Vaccine.” U.S. Food and Drug Administration, 17 Dec. 2020

Ook interessant voor jou

tafel

Wanneer is het tijd voor een ooglidcorrectie?

Ooglidcorrectie Skin Surgery

Wat is een ooglidcorrectie?

bergschehoek kliniek

Winnaar Clinic Awards 2024

facelift instrumenten

Ik, een facelift?

Langdurige en mooier resultaat met Yuugii

Langdurige en mooier resultaat met Yuugii

Huidverbetering met Profhilo en Skinbooster voorfoto

Huidverbetering met Profhilo en Skinbooster