De bovenooglidcorrectie: een specifieke operatietechniek

Bij een correctie van de bovenoogleden wordt het huidoverschot dat voor functionele of esthetische klachten zorgt, operatief verwijderd. De medische term voor een bovenooglidcorrectie is een blefaroplastiek en het is één van de meest voorkomende poliklinische ingrepen onder volwassenen.

Er zijn verschillende redenen om een bovenooglidcorrectie te overwegen. Veelgehoorde klachten zijn hoofdpijn, vermoeid gevoel en gezichtsveldbeperking. Daarnaast kan een vermoeide blik en cosmetisch bezwaar ook prima redenen zijn voor deze ingreep.

Heb je last van hangende wenkbrauwen, ptosis (een ‘lui’ oog), of ectropion (afstaande onderoogleden) dan is een bovenooglidcorrectie minder geschikt.

De operatietechniek- het verwijderen van de overtollige huid, spier en vet

Nadat de ogen zorgvuldig zijn afgetekend en verdoofd, kan de overtollige huid van de bovenoogleden worden verwijderd. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. De meest voorkomende manieren zijn met een mes of een diathermie (een brandertje dat snijdt). Sommige artsen verwijderen bij een blefaroplastiek alleen huid, andere ook de onderliggende spier (m. orbicularis). Het voordeel van het verwijderen van de obicularis is dat het het ‘dikkige’ dat we vaak zien bij de bovenoogleden, ook direct verhelpt.

Na het verwijderen van de overtollige huid en spier, kunnen we beter bij het orbitale septum en het onderliggende orbitale vet. Als tijdens het consult is geconstateerd dat je dikke ogen hebt door overtollig vet, is het raadzaam om dit tijdens de operatie te verwijderen. Hierdoor valt het bovenooglid in een natuurlijkere plooi en worden dikke bovenoogleden minder.

Het is natuurlijke uiterst belangrijk dat de behandelend arts weet of het septum geopend dient te worden en of er sprake is van uitpuilend vet dat wel of niet moet worden verwijderd. Verder is het van belang dat het verwijderen van het vet op de juiste manier gebeurt. Bij het verwijderen van teveel vet op de verkeerde plek, kun je namelijk juist invallende ogen veroorzaken.

3 punte ooglid

1: Overtollig huid, 2: overtollig spier, 3: uitpuilend vet

 

Het sluiten van de wond

De huid wordt gesloten middels een doorlopende intracutane techniek met een niet-oplosbare hechting. Daarna worden steriele hechtpleisters over de wond aangebracht ter ondersteuning van de hechting en wondgenezing. Deze hechting wordt binnen 5-9 dagen na de ingreep verwijderd in onze kliniek.

 

Adviezen voor na de operatie

  • Goed koelen van het operatiegebied gedurende de eerste 24-48 uur
  • Voorkomen van druk verhogende activiteiten (niet bukken, niet sporten, geen zware lichamelijke inspanning, geen vliegreis, etc.) gedurende de eerste 1-2 weken na de ingreep
  • Het dragen van een zonnebril gedurende enkele dagen wordt aangeraden om knijpen van de oogleden te voorkomen en te beschermen tegen de zon
  • Het is belangrijk contact op te nemen wanneer er sprake is van koorts, bloeding, druk achter het oog of zichtverlies. De kliniek is 24 uur per dag bereikbaar in geval van nood.

 

Wil je meer weten over het verwijderen van huid, spier en vet bij een bovenooglidcorrectie? Of wil je weten of deze ingreep geschikt is voor jou? Plan gerust een vrijblijvend adviesgesprek in voor advies op maat.

Ook interessant voor jou

tafel

Wanneer is het tijd voor een ooglidcorrectie?

Ooglidcorrectie Skin Surgery

Wat is een ooglidcorrectie?

bergschehoek kliniek

Winnaar Clinic Awards 2024

facelift instrumenten

Ik, een facelift?

Langdurige en mooier resultaat met Yuugii

Langdurige en mooier resultaat met Yuugii

Huidverbetering met Profhilo en Skinbooster voorfoto

Huidverbetering met Profhilo en Skinbooster