Dokter Thanya in Beauty Plus Magazine
Ze was op jonge leeftijd al één van de beste chirurgen in Nederland maar haalde geen voldoening uit haar vak. Dr. Thanya Tha-In verruilde de vaatchirurgie voor de cosmetische sector en opende haar eigen kliniek Skin+Surgery. Wie alleen voor een prikje Botox langs wil komen, is welkom maar Thanya en haar team van cosmetisch artsen, huidtherapeuten, coaches en yoga-instructeurs bieden meer: “Achter elke vraag zit een verhaal. Het is niet mijn vak om zo maar een rimpel weg te spuiten. Het begint met goed luisteren en veel aandacht hebben voor zowel de beweegredenen als de verwachtingen.” Tegenwoordig haalt Thanya iedere dag voldoening uit haar vak. “In de afgelopen vijf jaren heb ik de kliniek precies zo neergezet zoals ik het belangrijk vind. Dit is Thanya en dit is wat ik wil doen.”
Zen. Dat is het eerste dat in je opkomt als je het grote witte pand van Skin+Surgery in Bergschenhoek binnenkomt. De kaarsen branden. De grote bank nodigt uit tot een rustmoment. Op de grote tafel liggen tijdschriften. De ruime ramen geven een heerlijke lichtinval. Op het scherm wuiven bloemen en op de achtergrond klinkt een ontspannen muziekje. Achterin staan grote spiegels waarin je jezelf van top tot teen zou kunnen bekijken maar dat is iets wat je ook over zou kunnen laten aan het geoefende oog van dr. Thanya Tha-In. Wie de recencies op kliniekervaringen.nl leest, kan er niet omheen: Deze arts neemt de tijd voor je, luistert naar je verhaal en bekijkt je met de blik van een vrouw en een ervaren arts om je vervolgens zo goed mogelijk te helpen bij het verwezenlijken van je wens.
Van chirurg naar cosmetisch arts, hoe is dat gebeurd?
“Mijn belangstelling voor de cosmetische geneeskunde is er altijd geweest. Ik hou gewoon van mooie dingen en wilde iets met mijn handen gaan doen. Daarom koos ik eerst voor de chirurgie. Vaatchirurgie, want ik wilde de moeilijkste vorm van chirurgie beheersen. Als je dat kunt, kun je alles opereren. Als chirurg heb je maar heel weinig contact met mensen. Het is hooguit langskomen voor een kort verhaaltje, zoals ‘u heeft een blindedarmontsteking en ik ga u opereren. Hier maak ik een sneetje en morgen mag u weer naar huis.’ Dat is geen menselijk contact voor mij. Ik wilde een cosmetische kliniek opzetten waarin wel veel aandacht was voor de mensen. Dat leverde veel verbaasde reacties op van collega’s. Hoezo ga je een cosmetische kliniek openen? Jij kunt toch opereren? Heb je een burn out? Is het te veel voor je? Er werd eigenlijk een beetje op neergekeken. Iedereen vond het zonde. Zonde, hoezo? Ik moest mezelf steeds uitleggen. Dat hoef ik nu gelukkig niet meer te doen. Dit is wie ik ben, dit is wat ik doe en dit is ook hoe ik het wil doen.” “Het leuke is, is dat ik nu twee medische specialismen als titel heb. Ik ben chirurg en cosmetisch arts KNMG. Dit is uniek in Nederland en ik ben er bijzonder trots op.”
Wat maakt jouw aanpak zo anders?
“Ik wilde aandacht voor het persoonlijke verhaal achter de vraag van een cliënt. Dat ging heel natuurlijk omdat ik zelf ook heel erg beïnvloed wordt door hoe ik me voel. Als ik niet lekker in mijn vel zit, zie ik ineens alleen maar rimpels bij mezelf en dan wil ik ook van alles laten doen. Ik doe dit werk nu tien jaar waarbij ik mensen adviseer en behandel maar soms ook besluit om iemand niet te behandelen. Omdat ik blokkades voel waarbij ik merk dat er eerst innerlijk werk nodig is voor we iets veranderen aan de buitenkant. Een mooi voorbeeld is een vrouw van veertig die een rimpel weg wilde laten spuiten op haar wang. Ik kijk naar het totaalplaatje, de symmetrie, de verslapping maar zij was alleen gericht op die ene rimpel. Het was de rimpel die ze door haar echtscheiding had gekregen en ze noemde hem dan ook haar scheidingsrimpel. Dat bevestigde mij in mijn gevoel dat er achter elke vraag een verhaal zit. En dat er ook aandacht moet zijn voor dat verhaal om echt goed te kunnen helpen. Ik wilde daar meer begeleiding in kunnen bieden en daarom hebben we sinds kort Soul+Surgery opgezet. Dat is een samenwerking met psychologen en coaches die ondersteuning kunnen geven als dat nodig is.”
Je komt voor je gezicht maar je gaat iets doen met je geest?
“Dat kan, maar het kan ook beide. Wat ik merk is dat de stap om iets met jezelf te gaan doen, ook iets met je psyche doet. Al is het alleen maar Botox te laten spuiten. Sommigen menen rond hun twintigste dat ze dat nooit zullen gaan doen, gaan er rond hun dertigste toch over nadenken en als vriendinnen het ook gaan doen, willen ze er toch meer van weten. Daar is ook goede begeleiding bij nodig. Mensen willen ook heel graag van me weten: heb ik het nodig of niet? Het is zo belangrijk om daar goed advies in te geven. We behandelen hier eigenlijk weinig mensen onder de dertig. Ze komen langs, ik heb er een leuk gesprek mee maar verder meestal niets. Zij hebben nog niets nodig. Waar het mij om gaat, is dat ik weet wat de verwachtingen van cliënten zijn. Wat ze willen bereiken met de behandeling. En vooral dat ze het voor zichzelf doen. Er zijn sterke emoties betrokken bij alle zaken die met het uiterlijk te maken hebben. Goed in je vel zitten is zo belangrijk. Als mensen het voor zichzelf doen en ze krijgen met de juiste behandeling ook een stukje van zichzelf weer terug, is dat een enorme empowerment. Je maakt iemand mooier, blijer en sterker.”