Het eeuwen oude geheim voor een mooie huid

Schoonheid bestaat al eeuwen lang, de bijkomende schoonheidsidealen ook. Er zijn individuele verschillen in de perceptie van schoonheid en aantrekkelijkheid, maar veel is ook sociaal en cultureel bepaald. Dit is dus afhankelijk van onder andere plaats, tijd en cultuur. Echter, er is één schoonheidsideaal wat er altijd al geweest is en wat altijd zal blijven: een stralende, jonge huid. Misschien wel het meest oude en meest bekende verhaal over schoonheid gaat over Cleopatra, koningin van het Oude Egypte. Om haar schoonheid te behouden nam zij vaak een melkbad (in haar geval ezelinnenmelk). Of zij wist dat melkzuur het werkzame ingrediënt is, is onbekend. Maar, wel hebben wij vandaag de dag veel te danken aan de ontdekkingen die zij toen gedaan heeft.

 

Melkzuur (Lactic Acid) valt onder de Alpha Hydroxy zuren (AHA’s, fruitzuren), wat weer een soort chemische peeling is. Chemische peelings (zowel de behandeling als het product worden zo genoemd) hebben als eigenschap dat ze een chemische reactie aangaan met de huidcellen en de afschilfering van de huid stimuleren. De term chemisch heeft dus niets te maken met of het werkzame ingrediënt wel of niet natuurlijk is. De bijkomende eigenschappen van melkzuur is dat het hydrateert en anti-microbieel werkt, hierdoor word de huid beschermt tegen ziekteverwekkers. Toch is wel de meest bekende eigenschap van melkzuur het onderdrukken van de aanmaak van pigment in de huid. Daarom wordt melkzuur vaak ingezet bij gepigmenteerde huiden die snel pigmentvlekken ontwikkelen (na onder andere bootsteling aan ultraviolet straling, onzuiverheden en huidbeschadigingen). Nu snap ik ook wel dat het vrij onrealistisch is om wekelijks in een bad van ezelinnemelk te baden net als Cleopatra, maar wist je dat melkzuur vaak verwerkt is in producten? Ik gebruik dagelijks twee maal de SkinTech Cleanser Foam om mijn gezicht te reinigen. Deze reiniger met melkzuur zorgt op een zachte manier dat mijn pigmentvlekjes worden aangepakt en herstelt de balans van mijn huid.

 

Een ander bekent AHA is gycolzuur (Glycolic Acid). Glycolzuur wordt verkregen uit suikerriet en is misschien wel het meest populaire fruitzuur. Dit multi-inzetbare zuur heeft, in vergelijking met andere fruitzuren, een kleine moleculaire structuur en kan deze relatief diep doordringen in de huid. Door deze eigenschap wordt de aanmaak van collageen en elastine in de huid gestimuleerd, wat zorgt voor de stevigheid van de huid. Daarbij is glycolzuur een anti-oxidant die het lichaam beschermt tegen onder andere huidveroudering door schadelijke externe invloeden zoals zon en luchtvervuiling.  Ook werkt glycolzuur hydraterend, pigmentonderdrukkend en ontstekingsremmend. Glycolzuur komt voor in thuisproducten, maar kan ook ingezet worden als behandeling in de kliniek. Mijn favoriete ‘’party-peel’’ is de GelPeel GL van SkinCeuticals. Geen zin in een standaard schoonheidsbehandeling en wil je net dat beetje extra doen voor je huid? Dan is een glycolzuurpeeling perfect! Het geeft de huid een boost en je straalt direct, zonder hersteltijd.

 

Naast de vele AHA’s bestaan er ook Beta Hydroxy zuren (BHA’s). De meest bekende is salicylzuur (Salicylic Acid) die bijzonder geschikt en effectief is bij de behandeling van een vette huid met onzuiverheden en milde vormen van acne. Dit zuur is vetoplosbaar en dringt door in de poriën waar het opgehoopt talg oplost. Lage percentages salicylzuur zijn ook beschikbaar voor dagelijks gebruik, om onzuiverheden te voorkomen. Ik adviseer altijd om zo’n product ’s avonds te gebruiken, gevolgd door een voedende crème om de huid optimaal te ondersteunen. Belangrijk om te weten is dat salicylzuur dezelfde chemische structuur heeft als aspirine, wat ontstekingsremmend werkt. Mocht je allergisch zijn voor aspirine, dan wordt het gebruik van salicylzuur ook afgeraden.

 

Mijn persoonlijke beautygeheim zijn de retinoïden (verzamelnaam voor verschillende varianten van vitamine A), met als bekendste vormen vitamine A-zuur en retinol. Retinoïden hebben een krachtige werking maar kunnen ook goed gecombineerd worden met andere zuren. Ze geven de huid een boost en helpen bij het verminderen van onzuiverheden, fijne lijntjes, pigmentvlekken. Wel is het belangrijk om te weten dat overmatig en/of verkeerd gebruik van retinoïden juist huidirritaties kan veroorzaken. Mijn aanraden is om altijd informatie in te winnen en onder begeleiding van een expert te starten met dit soort producten, want zelfs lage concentraties kunnen veel doen voor de huid. Ik gebruik zelf ’s avonds na het reinigen van mijn gezicht de Retinol 0.3 van SkinCeuticals voor het verbeteren van mijn huidstructuur, met als afsluiting een volle en voedende crème. Dit is absoluut mijn favoriete huidverbeteringsproduct!

Also of interest to you

All about the collagen treatments Sculptra & Radiesse combined with Yuugii

All about the collagen treatments Sculptra & Radiesse combined with Yuugii

Collagen: The beauty secret for glowing skin!

Collagen: The beauty secret for glowing skin!

Skin_surgery_clinics_liquid

5 tips for a fresh and radiant spring look

Asian eyelid surgery

This is how you get the longest enjoyment from your filler treatment

Winner Clinic Awards 2023

Winner Clinic Awards 2023

How-to-prepare-for-surgery-5-tips-that-can-promote-your-recovery-scaled-e1676644354247.jpg

5 tips for faster recovery after your surgery