Mijn ervaring: schaamlipcorrectie

*Irene heeft een dagboek bijgehouden over haar ervaring met een schaamlipcorrectie bij Skin + Surgery. Zij deelt graag waarom ze voor deze ingreep heeft gekozen en hoe het herstel voor haar is geweest. Iedereen is echter uniek en ervaart de ingreep anders, het verhaal van Irene is een voorbeeld van hoe het herstel kan zijn. Hoe jij een mogelijke schaamlipcorrectie ervaart, kunnen we van te voren niet exact voorspellen. Laat je daarom altijd goed informeren tijdens een persoonlijk consult, zodat jij je vragen kunt stellen en een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Hoe ouder ik werd, hoe meer ik het gevoel kreeg dat ik niet helemaal mezelf kon zijn in mijn eigen lichaam. Ik wilde graag trots zijn op mijn lichaam en zonder schaamte naakt kunnen zijn, maar ik voelde me hier altijd in geremd. Mijn binnenste schaamlippen staken ongeveer 2cm uit. Ik zorgde er zorgvuldig voor dat niemand dit zou zien. Wanneer vriendinnen bijvoorbeeld een weekendje naar de sauna gingen verzon ik altijd smoesjes, seks met het licht aan probeerde ik zoveel mogelijk te vermijden. Maar ook als ik een bikini aan had was ik er steeds mee bezig dat mensen mijn schaamlippen niet konden zien en zorgde ervoor dat ik deze steeds naar binnen wegstopte.

 

In mijn hoofd werd het een steeds groter obstakel en hiermee groeide de ontevredenheid over mijn lichaam. Ik had een enorme behoefte aan ‘vrij zijn’ en doen wat ik wilde in plaats van me steeds te moeten verstoppen.

 

Jaren lang heb ik geprobeerd het gevoel te negeren, want ik vond dat ik tevreden moest zijn met het lichaam dat ik had. Totdat ik me ineens afvroeg waarom ik zo streng was voor mezelf. Waarom accepteerde ik niet gewoon dat dit iets was waar ik nooit happy mee zou zijn ipv te forceren dat ik hier wel happy mee moest zijn. Toen ik dit bedacht had hoefde ik niet lang meer na te denken en ben ik op zoek gegaan naar een goede kliniek die me hierover kon informeren. Na zoeken en vergelijken op internet besloot ik om bij Skin + Surgery een afspraak voor een consult te maken. Uit de reviews bleek dat zij professioneel hoog scoorde en de persoonlijke benadering sprak mij erg aan.

 

Via de website heb ik mijn telefoonnummer achter gelaten, zodat ik gebeld zou worden. Dit gebeurde al een dag later en de datum voor het consult werd geprikt. Tijdens het consult werd ik op vriendelijke en informele manier geïnformeerd over de procedure en kon ik vragen stellen. Ik kreeg een spiegel en kon meekijken met de chirurg. Zij legde uit welke behandeling ze zou aanraden en wat dit voor resultaat zou geven. We besloten dat een schaamlipcorrectie inclusief V lift het mooiste resultaat zou geven. De chirurg (Dr. Thanya Tha-In) gaf hierbij aan dat het herstel hiervan wel langer zou duren dan alleen een schaamlipcorrectie. Hierna kon ik bij de balie een afspraak maken voor de behandeling, welke na vier weken al plaats kon vinden.

 

Ter voorbereiding ontvangt je een e-mail waarin aangegeven wordt dat je een aantal dingen in huis moet hebben, zoals een icepack, maandverband en paracetamol. Ik heb een normale icepack aangeschaft en een oogmasker van gel die je in de vriezer kan doen en goed in je ondergoed past. Ook had ik inlegkruisjes in plaats van maandverband, omdat die wat kleiner zijn en fijner aansloten. Verder raad ik iedereen aan om corrigerend ondergoed te kopen (zonder pijpjes) ik heb deze de eerste drie weken lang elke dag gedragen, omdat dit stevig blijft zitten en daardoor de wond zo min mogelijk wordt belast (lees: minder pijn). Verder heb ik ervoor gezorgd dat ik voldoende makkelijke en gezonde voeding ik huis had, ik heb voornamelijk snelle wok maaltijden gemaakt de eerste week, zodat ik niet te lang hoefde te staan. Zorg er ook voor dat je een lekkere wijde trainingsbroek hebt en een lekker plekje op je bank, want hier zal je de eerste week veel tijd doorbrengen. Ik heb twee weken vrij genomen van werk. Ik dacht dat één week wel genoeg zou zijn, maar achteraf was ik blij dat ik twee weken had opgenomen omdat ik het weekend voordat ik weer moest beginnen met werken pas weer op een kon stoel zitten.

 

De dag van de behandeling

Een vriendin bracht me op de dag van de behandeling naar de kliniek. Een uur voor de behandeling heb ik, zoals voorgeschreven wordt, thuis alvast twee paracetamol genomen. Na aankomst bij de kliniek kreeg ik een tube met verdovingszalf die die ik op mijn schaamstreek moest smeren. De zalf geeft in het begin een branderig en tintelend gevoel, maar dit trekt snel weg. Nadat de zalf was in getrokken werd ik uit de wachtruimte opgehaald en mocht in de behandelkamer inkomen. De hele behandeling werd nogmaals met me doorgenomen en er werd me verteld dat ik er vanuit moest gaan dat de eerste 10 dagen pittig zouden worden. Ik mocht nog vragen stellen en toen alles duidelijk was mocht ik plaatsnemen op de behandeltafel. Ik was best zenuwachtig maar Dr. Thanya en haar vriendelijke collega stelde me gerust en kletst gezellig tegen me waardoor ik wat afleiding had.

 

De verdovingsprikken zijn niet prettig, maar gelukkig zijn deze snel gezet. Na het plaatsen van de verdoving begint de ingreep eigenlijk direct. Je voelt uiteraard geen pijn tijdens de ingreep maar je voelt wel dat er bijvoorbeeld gehecht wordt. Ook ruik je het dichtschroeien van de bloedvaatjes. De ingreep duurde ongeveer een half uur en toen deze klaar was moest er nog even gekoeld worden met een icepack. Hierna mocht ik weer van de behandeltafel af en kon ik mezelf aankleden. Ik was blij dat ik mijn corrigerende ondergoed had meegenomen omdat dit gelijk al stevigheid en tegendruk gaf. De wond was namelijk gelijk al opgezet. De verdoving werkt ongeveer nog een uur door na de behandeling, dus de terugreis naar huis was goed te doen.

 

Ik wilde het herstel goed in de gaten houden en heb daarom elke dag een fotootje gemaakt en opgeschreven hoe het ging. Mijn ervaringen van de eerste twee weken kun je hieronder teruglezen.

Dag 1 t/m 3

De wond doet erg pijn, de binnenste en buitenste schaamlippen zijn erg opgezet waardoor de hechtingen strak staan. Hierdoor is het pijnlijk om te bewegen; lopen gaat heel voorzichtig met mijn benen wijd uit elkaar, zitten lukt niet dus ik hang wat onderuit op de bank. Om het uur moet ik de wond koelen, tussen door heb ik mijn corrigerende ondergoed aan met een inlegkruisje erin en een opgerolde handdoek tussen mijn benen die tegen de wond aandrukt. Doordat ik mijn voeten over elkaar vastzet geeft dit voldoende druk. Het koelen van de wond is erg pijnlijk, het geeft een branderig en beurs gevoel en wanneer ik het icepack los maak blijft het gaast aan de wond plakken. Het lostrekken van dit gaasje is niet prettig. De bloeding wordt steeds minder maar de zwelling blijft hetzelfde. Plassen doe ik onder de douche zodat ik het gelijk heel voorzichtig schoon kan spoelen met een zachte straal. Slapen is een uitdaging omdat ik mijn benen niet tegen elkaar kan doen, omdat dat teveel druk geeft op de wond. Ik slaap daarom op mijn rug en onder mijn knieholtes heb ik een groot kussen gelegd. Tussen mijn benen heb ik nog steeds de opgerolde handdoek om tegendruk te geven.

 

Dag 4 t/m 6

In principe hoef je de wond maar 48 uur te koelen, maar ik heb dit de eerste week toch elke ochtend na het opstaan nog even gedaan omdat de wond dan steeds weer een stuk dikker was. Het bloeden is bijna gestopt. Het verschonen van het maandverbandje is nog steeds pijnlijk omdat deze ook aan de wond plakt. Omdat ik advies wilde over het koelen van de wond heb ik met de kliniek gebeld. Mij werd verteld dat het koelen niet meer hoeft, maar het wel mag als het mij verlichting van de pijn geeft. Als tip kreeg ik mee dat het handig als om een los maandverbandje in je ondergoed te doen (dus niet vastplakken) en wanneer het maandverbandje bij het verschonen vast zit aan de wond, deze dan onder de douche los te spoelen. Op deze manier is het minder pijnlijk. Normaal lopen gaat nog steeds niet, zitten lukt ook niet. Mijn buitenste schaamlippen zijn blauw, dik en voelen nog steeds beurs aan. De binnenste schaamlippen zijn flink gezwollen, ze lijken meer gezwollen dan de dagen hiervoor. Ik zie wel dat de zwelling minder wordt door het geven dan te tegendruk met de handdoek. Ik kan mijn benen nog steeds niet tegen elkaar doen, omdat de druk op de wond dan te pijnlijk is.

 

Dag 7 t/m 10

De zwelling neemt iets meer af en hiermee wordt de druk op de wond steeds minder. Ik kan hierdoor eindelijk wat vrijer bewegen. Lopen gaat al iets beter maar lukt nog steeds niet helemaal normaal. Ik heb geprobeerd om rechtop te zitten. Dit lukt heel voorzichtig op de bank maar niet op een harde stoel. Ik probeer steeds meer stukjes te wandelen omdat ik merk dat mijn lichaam erg stijf wordt doordat ik zo weinig beweeg. Ik slaap niet meer op mijn rug maar heb nu een kussen tussen mijn knieën waardoor ik op mijn zij kan slapen. Omdat ik ‘s nachts last heb van het inlegkruisje die tegen de wond schuurt als ik me omdraai heb ik geprobeerd om zonder broekje te slapen. Dit ging goed zoals ik zorg dat er niks tegen de wond aankomt.

 

Dag 11 t/m 14

Ik heb buiten een stuk gewandeld, dit lukt op een normale manier. Wel voel ik de wond als ik loop, maar het is goed te doen. Mijn binnenste en buitenste schaamlippen een stuk minder gezwollen, alleen het deel van de V lift blijft langer dik en gevoelig. Ik kan mijn binnenste schaamlippen nog niet aanraken want dit is te pijnlijk. Heel af en toe bloed het nog. Met het douchen dep ik de wondjes zachtjes droog. Ik heb de controle afspraak op de 12e dag gehad. Alles zag er gelukkig goed uit. De hechtingen zitten er nog steeds in maar deze lossen vanzelf op. Ik heb voor het eerst normaal ondergoed aangehad, maar dit zat toch niet erg prettig. Het corrigerende ondergoed geeft een fijne steun en omdat het strak zit zorgt het ervoor dat er geen stof tegen de wond aan schuurt.

 

Pas na 2 weken kon ik weer voorzichtig op een stoel zitten. Ik heb alle dagen in een joggingbroek of sportlegging gelopen. Na 20 dagen heb ik een spijkerbroek aangedaan, maar dit voelde niet fijn omdat de harde stof tegen de wond aan schuurde. De dag erna was alles weer wat opgezet, waardoor ik weer teruggegaan ben naar mijn sportlegging.

 

Na twee weken

De behandeling is inmiddels drie weken geleden. Ik draag nog steeds zo weinig mogelijk strak zittende broeken. Ik kan heel voorzichtig met mijn benen over elkaar zitten. De wond is nog steeds gezwollen en pijnlijk bij het deel waar de V lift is uitgevoerd. Af en toe bloed het hier ook nog een beetje. Mijn buitenste schaamlippen zijn bijna volledig geslonken, maar mijn binnenste schaamlippen zijn nog steeds gevoelig en deels gezwollen. Ik heb hierover contact gehad met dokter Thanya en zei heeft aangegeven dat dit volledig normaal is en alles na zes weken pas volledig hersteld zal zijn. Ik moet dus nog even geduld hebben om te zien hoe het eindresultaat er uit komt te zien, maar ben zeker al tevreden met hoe het er nu uit ziet.

Overweeg je deze behandeling? Dit zijn mijn tips!

Je krijgt na de behandeling een aantal gaasjes mee. Deze waren bij mij na een paar dagen op. Ik heb daarom een t-shirt gebruikt om om de icepack en de handdoek te doen. Ik had zelf gaasjes gekocht maar die waren de grof van structuur en het t-shirt was van een fijne zachte materiaal, waardoor het minder pijnlijk was om tegen de wond aan te houden.

 

De eerste dagen is bewegen erg pijnlijk. Hierdoor probeerde ik zoveel mogelijk het zitten en opstaan te vermijden. Ik zorgde er daarom voor dat ik alles binnen handbereik had. Zo zette ik twee koppen thee op een tafeltje in de buurt. Bij me op de bank lag de paracetamol, mijn telefoonoplader en tijdschrift, de afstandsbediening van de tv en een flesje water. Zo wist ik zeker dat ik tussen het koelen door niet van de bank af hoefde.

 

Doordat ik de eerste dagen niet goed heb kunnen bewegen en hierdoor een andere houding dan normaal moest aannemen kreeg ik na een paar dagen erg last van mijn rug. Probeer daarom tussendoor (bijvoorbeeld als je naar de koelkast loopt voor je icepack) wel een beetje te rekken en te strekken zodat je toch een beetje soepel blijft.

 

De eerste week (en de tweede week met pijn en moeite) heb ik niet kunnen zitten en was daarom blij dat ik geen afspraken op de planning had. Neem vooral de eerste week echt de tijd om rustig te herstellen en heb geduld.

 

Wanneer je een vraag hebt tijdens het herstel, twijfel dan niet om contact op te nemen met Skin + Surgery. Ik heb tussendoor ook een aantal keer de kliniek gebeld en ben elke keer erg vriendelijk geholpen.

Voor de behandeling en 8 weken na de behandeling

Wil je naar aanleiding van het verhaal van Irene meer informatie over een schaamlipcorrectie? We hebben veel informatie alvast voor je verzameld op deze pagina. Wil je liever direct persoonlijk advies? Vraag gratis een vrijblijvend consult aan om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Copyright © 2023 Skin + Surgery Clinics. All rights reserved

De eerder benoemde resultaten kunnen niet gegarandeerd worden. De resultaten verschillen van persoon tot persoon. We kunnen geen concrete uitspraken doen over hoe uw lichaam reageert op bepaalde behandelingen of producten.Beoordeling van Skin+Surgery Clinics op kliniekervaringen.nl: 8.9 uit 10 (297 beoordelingen)
Vrijblijvend
adviesgesprek
Maak een
afspraak