Als de zon straalt, straal je terug

De weergoden hadden het voorspelt en zo ging het ook. Het eerste weekend van juni hebben wij in Nederland bijna tropische temperaturen bereikt met als gevolg dat er files stonden van het Kurhaus tot aan de Scheveningse Bosjes. Veel zonaanbidders gingen enthousiast richting het strand om wat vitamine D op te doen. Het is in onze westerse cultuur dan ook lekker om een kleurtje te hebben. Ik zal eerlijk toegeven dat ook ik enorm kan genieten van de zon, maar als huidtherapeut krijg ik toch blozende wangen wanneer ik weer iemand hoor zeggen: vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje. Is het dan toch nog zo onbekend welke invloeden zonlicht heeft op de huid?

ZONNEN MAG

Een beetje zonlicht is absoluut goed voor de mens. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat uv-straling een gunstige werking heeft op diverse huid-, bot- en spierziekten en depressie. Ook zijn er steeds duidelijkere aanwijzingen dat zonlicht de kans op dikkedarm-, borst- en prostaatkanker en MS vermindert. Maar, alles met mate.

ZONLICHT EN DE HUID

Licht heeft een belangrijke invloed op onze huid, zowel bij het ontstaan van huidaandoeningen als bij de therapie van bepaalde huidziekten. Iedereen heeft wel eens meegemaakt welke negatieve effecten uv-straling in zonlicht met zich meebrengt. Als je huid te veel en te langdurig uv krijgt, ontstaat er zonnebrand. De huid wordt rood en pijnlijk. Erger nog, er kunnen blaren verschijnen en je kan je goed ziek voelen. Bij roodheid is de huid al beschadigd. Het beste wat je dan kunt doen is de huid kalmeren. Een fijn masker is de Phyto Corrective Mask van SkinCeuticals, die ik in de zomermaanden graag in de koelkast leg voor extra verkoeling! Een mooie aanvulling daarop is de Phyto Corrective Gel, een hydraterend en kalmerend serum (die ik zo prettig vind dat ik ‘m gewoon het hele jaar door gebruik). Maar, wist je ook dat uv een direct schadelijk effect heeft op het collageen in de huid? Daarbij worden er onder invloed van deze straling bepaalde enzymen geproduceerd die de afbraak van collageen en elastine stimuleren. Er zullen verschijnselen optreden als vervroegde huidveroudering, versterkte rimpeling, blijvende roodheid, vaatjes en pigmentvlekken. Dit is juist iets wat wij niet willen!

GELUKKIG MAAR

Op verschillende manieren beschermt de huid zichzelf tegen uv-straling. Onder invloed van uv wordt de huid binnen enkele dagen steeds dikker. Hierdoor kan het licht beter gereflecteerd worden. Ook maakt de huid onder invloed van uv pigment aan. Bepaalde pigmentcellen worden actief en maken als het ware parasolletjes die de celkernen beschermen. Dit is zo belangrijk omdat in onze celkernen het DNA ligt.

HELP JOUW HUID

Jouw huid krijgt veel te voortduren wanneer die je beschermt tegen de invloeden van de zon. Ondersteuning bieden is dus geen overbodige luxe. Mag ik je een tip geven? Ik gebruik dagelijks een vitamine C serum ( CE-Ferulic) van SkinCeuticals. Hiermee bescherm ik mijn huid tegen de invloeden van uv-straling, infraroodstraling en luchtvervuiling. Bovendien krijgt mijn huid een mooie glow en krijg ik veel complimenten dat mijn gezicht straalt! Ook van binnenuit kan de huid wat hulp gebruiken. Bepaalde voedingsmiddelen hebben bijvoorbeeld de eigenschappen om de huid te helpen beschermen tegen de effecten van schadelijke uv-straling. Kies voor groente en fruit wat rijk is aan antioxidanten. Een mooie aanvulling hierop is de Skin Protect van Laviesage. Deze supplementen bevatten een reeks krachtige antioxidanten die helpen beschermen tegen de invloeden van vervuiling en zonlicht en dragen bij tot een normale pigmentatie van de huid.

Tijdens mijn consult hoor ik van veel clienten dat zij graag een anti-zonnenbrandcrème willen gebruiken, maar geen fijn product kunnen vinden. Het is inderdaad belangrijk om je huid elke dag te beschermen tegen uv, want ook op een bewolkte dag kan de huid verbranden! Mijn favoriete product is de Brightening UV Defense SPF 30 van SkinCeuticals. Dit is een hydraterende uv-bescherming die als dagelijkse verzorging gebruikt kan worden.

BEHANDEL

Ook in de zomermaanden kunnen wij jouw huid goed behandelen en de negatieve effecten van zonlicht beperken. Door een verdikking van de huid, wat gunstig is ter bescherming van uv, is er wel meer kans op onzuiverheden. Dit komt onder andere omdat het talg niet goed meer naar buiten kan treden. In eerste instantie zal het lijken of de onzuiverheden minder worden in de zomermaanden. Maar, vaak ontstaat er een uitbarsting in het najaar. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te zorgen dat ook in de zomermaanden de laag met dode huidcellen mooi dun blijft. Hoe kan je daarvoor zorgen? Met een chemische peeling! Ja, ook in de zomermaanden is dit mogelijk, natuurlijk met de juiste begeleiding. Heb je ondanks de goede bescherming toch wat last van pigmentvlekken? Ook dit kunnen wij verbeteren. Bij Skin+Surgery Clinics in Den Haag en Bergschenhoek kunnen we het hele jaar werken aan een stralende huid!

Door Lianne van Diggelen, Huidtherpeut bij Skin+Surgery Clinics

Ook interessant voor jou

tafel

Wanneer is het tijd voor een ooglidcorrectie?

Ooglidcorrectie Skin Surgery

Wat is een ooglidcorrectie?

bergschehoek kliniek

Winnaar Clinic Awards 2024

facelift instrumenten

Ik, een facelift?

Langdurige en mooier resultaat met Yuugii

Langdurige en mooier resultaat met Yuugii

Huidverbetering met Profhilo en Skinbooster voorfoto

Huidverbetering met Profhilo en Skinbooster